April 14, 2006

SEMUT DAN BELALANG



Pader satu hari tu kan, ader belalang dan ader semut tao. Belalang nie kan, dia lompat saner lompat sini, kira hepi lah kan. Abih tu kan, si semut nie kan, dia sibuk angkat makanan masuk ke dalam sarang dia.

Melihat si semut nie bukan main tekun sekalik bekerjer, si belalang pun sound ah,

"Eh Mot!, Engko nie tak tahu nak rikek ye? Asek sibuk je aku tengok ko...marilah main main dgn aku"

"Tak buleh ah Lang, aku kener simpan makanan makanan nie sumer" jawab si semut.

"Yek elehhhhhhhhh...rileklah...bot per ko nak simpan? Biler time ko lapa ko pi cariklah...nak simpan simpan bot aper? Waste karen je ko nie"

"Eh aku mesti standby, nanti kalao musim salji tiba aku tak perlu penik...engko pon kener simpan jugak tao Lang" balas si semut.

"Tak kuaser aku nak penat-penatkan diri pi simpan simpan nie sumer, lebih baik aku main main dulu...ko nak simpan ko simpan lah Mot, aku nak lompat nie..babai" lalu lompatlah si sang belalang.

Semut nie memang rajin orgnyer....eh salah....semut nie memang rajin binatangnyer. Dia sediakan payung sebelom ujan. Tak macam si belalang...pemalas. Hari berganti hari, minggu berganti minggu..musim salji tak kunjung kunjung tiba...si semut masih lagik terus mencarik dan menyimpan makanan. Si belalang kebetulan ternampak si semut tu lagik.

"Aik Mot? Kao maseh kerjer lagik? I tot u dah simpan makanan makanan tu dulu? Maner perginyer?"

"Memang aku dah simpan....tapi dah basi dah, musim salji tak sampai sampai lagik nie....sekarang kener carik makanan baru.." jawab semut sambil mengeluh.

"Eh Mot.....ko tak terpikiag ke yg kat Mesia nie takder musim salji?" tanyer belalang.

"Ah????????" semut terperanjat sambil menepuk dahinyer (eh semut ader dahi ke?)

SEKIAN

~dipetik.

Moral: Kalao nak buat kejer tu jgn main teba je....pakai kepaler hotak tu dulu work smart don't work hard .



19 comments:

Masy said...

Salam..

Semot tu kekonon nk ikut stail semot obersi tapi lupe lak dia bukannye dok obersi...

Semot cube bertingkah bijak tapi akhirnya dak belalang gak yg terel..

ita... said...

hi deanz...
nak tanya siket jer - naper pic semut u lebih hensem dari pak belakang eh [ muka pak belalang, garangnya..... :-)] soklan ni ada kena mengena gak tau ngan entry u ni ekekekek

nurjihad said...

sian sang semot tu..tape semut try harder next time ye...eheheheh:P
*bersyukurla kita manusia dikurnia hotak serta akal skali..*

Deanz said...

Masy,
semut tu sesat kott...lenkali sebelum buat kerja rajin le bertanya..

Ita,
coz semut selalu mandi spa...

Nurjihad,
try harder but dont work hard..

wan said...

ishk.. sukalah cite nih

Deanz said...

wan,
kiranya awak pun dari koloni semut la...

Mamamanja said...

ermmm...

Deanz said...

Hai mama...
erkkkkkk....

lady said...

salammm en semut..
wahhhh u look blueee laaa..eheheeh..
btw en semutttt...get a lifeee ekk..sian citer semut tu kan enDeanz..kna kasi up lagi general knowledge dia..anta pi tusyen tau ekekekeke...
>>>buat kerja!!!

Tawel said...

Kau dah buat aku teringat kat movie ni la.. Dah lama aku tak tengok.. Haha.. Nak tanya, apasal url kau guna semutzapi? Cerita sikit sejarahnya.

Deanz said...

Lady,
no laaa..i am red in color laa.. That blue semut memang tak abis lagi berguru...tak pe kita maafkan :D

Tawel,
txs sahabat..sebenaqnya klu ko tengok 1st entry aku lebih kurang setahun yang lepas ada intro kpd blog aku. just klik pd archives 'march 2005'.

sedikit sebanyak dpt menjelaskan knp aku guna url semutzapi@semu api@ red ants. takrif sebaliknya dalam mukaddimah aku...

semut satu koloni ciptaan tuhan yg cukup unik sifat dan semangatnya sehingga turunnya satu surah an naml (surah semut).

Bila di rujuk kpd semut api, ia dr kelompok spesis semut yg ditakuti..bahkan gigitan makhluk kecil ini bole membunuh spt juga lebah!

Dgn tag line di sebalik realiti... (?) aku cuba menulis sesuatu yg kadang kita jarang terfikir apa yg tersurat di sebalik realitinya. maaf la klu aku kadang2 sedikit kontra dgn pandangan arus perdana tp aku bukan nak bawa fahaman baru (jauh sekali wahhabi or syiah) hehehehe..

ramai lagi yg mampu menulis jauh lebih kritikal & sinikal dari aku bahkan mampu membuat pembaca berfikir semula & aku juga menghormati penulisan ko..

Buah durian, daun selasih
Sekian..terima kasih...

cuaca said...

salam......agree ngan moral nyer

Deanz said...

txs cuaca & wellkam...

*ini hari ada ujan ka?

tawel said...

Petikan apa yang aku baca: "Ratu semut jenis ini, dapat menelurkan hingga 5000 telur sehari". Dan kemudian aku membayangkan sama ada kau juga bertelur 5000 biji telur sehari..haha..

Deanz said...

Tawel..
klu aku bertelur byk tu..satu bisnez yg menguntungkan... hahaha !!

Anonymous said...

Here are some links that I believe will be interested

Anonymous said...

Here are some links that I believe will be interested

Anonymous said...

Great site loved it alot, will come back and visit again.
»

Anonymous said...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»