May 07, 2015

Melayu berpuak; Memang gampang!

Melayu bukan sahaja berpecah kepada dua, malah lebih daripada itu. Piliharaya hampir serentak di Rompin & Permatang telah menyaksikan segala macam tohmahan yang muntah dari isi perut pengamal politik!
yang bakal menjadi korban masa depan hanya rakyat dan generasi akan datang…makanya tidak hairan suatu hari nanti ada yang berani kencing berdiri di batu nisan kuburan mereka.
Sama seperti di ruang organisasi pejabat, Organisasi besar jarang kedengaran orang curi tulang sebab rasa motivated dan tempat kerja menarik. Selalu ada free time. Boleh sembang-sembang, tak buat lawak sampah.  Masing-masing ada persaingan yang sihat.

Organisasi kecik…penuh dengan undang-undang mengarut dan ramai juga yang mengarut langgar undang-undang. Selalu stress sebab selalu kena tekan. Masing-masing berusaha nak naik dengan cara jatuhkan orang lain.  Sorang marah, semua marah.

Ini belum kira culture makan, culture pergaulan, culture on and off office hour. Ini adalah antara bias-bias yang bakal menghasilkan perang politik dalam organisasi. Yang tak tau hujung pangkal  tenganga macam orang gila. Tak pun macam katak tunggu lalat masuk dalam mulut. *Sendiri sentap*

Sama seperti sepohon pokok terasnya tetap satu, lantas kita berpisah di cabang... ke kiri dan ke kanan, Walau akan berpisah pula di ranting terasnya tetap satu! Begitukah perinsip kita ?


No comments: