May 17, 2006

USAHAWAN BURGER


`Mari-mari brader…burger special! Ayam ada, daging ada, rusa punya daging pun ada…banjo…hot dog…bla..bla..`

`Dah lama berniaga bang?`

` Alaaa baru jer…lebih kurang dalam 3 bulan`

`Macamana income?`

`Bole la takat nak bayar van buruk tu bulan-bulan. Abang nak burger apa bang?`

‘Bagi saya burger belacan…letak dua keping`

`Ello brader! Lu jangan la buat lawak, gua banyak order ni!`

`Amboiii Zack..serius nampak…ko tak kenal aku ke?`

`Hahahaha !! Laila haillallah..macamana aku bole tak kenal ko? Sengkuang betul ..!!`

`Ye laa..sekarang dah jadi ahli perniagaan, lain la aku, kuli…`

`Dah ko jgn nak buat drama kat sini pulak. Pi duduk amik air sendiri jap lagi order ni setel kita sambung borak..pi duduk dulu baca paper, kawan setongkang punya pasal aku bagi free je hari ni`


Semut: "What does this burger represent?"
Bush: "The economy."
Semut: "Thick and juicy?"
Bush: "No. Dead and lifeless."
Semut: "Pergi jahanam la ko!!"

`Alahh aku naik boring la baca paper…balik-balik cerita CT dah ada teman istemewa lah… CT akan umum bila sampai waktu lah…Hati CT sudah dipunyai…hati CT sedang berbunga-bunga lah…CT nafi bertunanglah…ko tak boring ke?`

`Alaaaa…biasa la depa kan artis, takkan nak citer pasal aku – anak muda yang dulunya stock broker, now dah jatuh lingkup bukak kedai burger! Tak komersial laaa`

`Tuh la malangnya nasib ko, tapi depa tu pi mancing pun nak kecoh, pi mancing dengan sape…pakai umpan apa? Joran dia berapa kaki laa…`

`Masa dia mancing kentut berapa kali laaa……kah kah..kah !!! `

`Selak mukasurat sebelah lak...berdentam dentum promo kempen 'Budi Bahasa Budaya Kita'. Macam la rakyat Malaysia ambik pot sangat benda alah ni. Sekali baca macam benda bodoh pulak!`

`Go to hell lah semua nih! atau dalam bahasa Melayunya 'Pergi Jahanam!' ...Kah..kah...kah..kah !`


Kami pun ketawa berdekah-dekah ~ dedicate to my friend yang dah jadi usahawan burger. Tahniah!

24 comments:

Masy said...

kemslm kt member ;)

nurjihad said...

burger blacan dimintaknye..
ape la deanz ni..
sib baik tak mandi mayonis..
kalo tak lemak berkrim la..
eheheheh:D

*rezki Allah dimane2*

wan said...

bulan ni sampai bulan 9 kot bulan2 berbudi bahase

*dudok sopan2*

encik deanz, hb aku suka beno buger belacan. no such thing tapi saje dia suka sakat budak jual buger tuh.

AbGJaS said...

Burger belacan? Bunyinya macam burger yg dah 'diMelayu'kan..

Greenmonster roared said...

Deanz,

seronok membaca gelagat perihal penjual burger yg peka kepada isu-isu semasa walaupun sibuk melayan pembeli.

Saya suka cara dia melayan pembelinya....sungguh penuh dgn 'etika customer service'.

Boleh tak sambung lagi cerite berikutnya, tentang apa yg dihadapi oleh sipenjual burger entrepreneur tu.

Wasalam;
Greenmonster

Deanz said...

masy,
cari di seksyen 19... :D

Nur,
belacan klu di letak lebih mayonis rasanya lebih ummph ! :D

Wan,
penjual burger ni kebykannya friendly, kelakar, sempoi dan menguntungkan klu kena lokasi yg strategik..

abgjas,
ada sesetengah org kita mmg menggelarnya begitu, melayu glokal katakan..

GM,
insyaallah saya akan sambung. byk cerita menarik klu kita rajin berborak dgn depa kerana depa lebih rapat dgn situasi persekitaran & pelanggan yg berbagai ragam.

sekian...

ChikaDior said...

kedai dia kat mana? nanti leh kami dtg...pakai tiket nama dean... HAHAHAH... *agak2 dpt free sambil ulas isi surat khabat tak???*

lady said...

salammm enDeanz,
jual jagung rebus pun untung gak deanz..
atau kalau lebih berkeyakinan jual roti canai segera..orait wat..

~apa2 pekerjaan atau perniagaan pun yg paling penting adalah keyakinan dan usaha..bila dah ada kedua2nya..sudahi dgn TAWAKKAL..
insyaallah..

lady<<--Always be greatful n God will bless u..

meera said...

aku pun bosan... balik2 citer pasal CT... tapi tak kawen2 gak pompuan tu... pastu tak abih2 gosip pasal mawi & diana rafar.. huh! bosan lagi... pastu lagi BN menang kat Sarawak... mau 100 hari 100 malam tak habih citer yg sama kat tibi, kat paper, cuba kalah kompom takde bunyik dah lepas tu, hehehehe... pastu bosan lagi, dlm seminggu ada je yg mati kena bunuh la, mati eksiden la... bosan arrrrr.... apa nak jadi dunia ari ni???

Deanz said...

dior,
lokasi di bukit c, cheras baru. klu awak depa bagi free jer burger belacan... :D

lady,
jual senjata pun bisnes menguntungkan..tak caya tanya Bush ..:D

meera,
jgn emosi sangat...kalau la s/khabar promo or cerita pasal penulis blogger...rasanya paper depa boleh susut julannya... (?)

Greenmonster roared said...

Ohaiyo-gozai-massu...

Nihonggo-geiga?

Watashi-ne- wakarina-ayo-ne.

Deanz, nama juepun kamu tu sedap didengar, tapi makna nya sedap tak?

Eh, kamu ni sibuk ke menolong teman kamu menjual burger sambil memanggang belacan, sampai tak sempat sambung cerite?

Jenuh saya menunggu...Nak beli majalah kartun pun, ceritenya tak sama macam yg kamu mulakan tu, ialah, cerite pasal hikayat si penjual burger.
Wasalam
Greenmonster

Deanz said...

GM,
maaf..sy tidak reti berbahasa jepun..bole tolong jelaskan apa maknanya? :D

Haah..agak bz dgn tempahan burger belacan.. :D

relax la brader...

Greenmonster roared said...

Deanz,

makna nya
"Selamat pagi. Boleh kah kmu bertutur dalam bahasa Ingeris. Saya suka berbicara sama kamu"
Agaknya la...itu yg saya diajar 10 tahun dulu di klas bahasa jepun.
Mungkin saya silap, tapi sapa peduli, yg penting, ia berbunyi Jepun hehe
wasalam
Greenmonster

meera said...

deanz bukan emosi... tapi dah bosan... huhuhu aku kalo baca paper skang ni baca tang sukan je la... tu pun dah byk gak politik kat persatuan sukan... buhsannya...

weh! burger tempoyak ada tak? bagi 1 tapau ek... :D

Deanz said...

GM,
oic...bunyik mcm indon jer.. :D
seberang tambak punya burger kick tak?


Meera,
ha'ah kan..semua benda depa nak masuk..pastu klu team tu kiok..depa blah mcm tu jer..

tempoyak! nnt aku order dr langat.. :D

Greenmonster roared said...

Deanz, sy dari Singapore la.

I studied in US College and been back to home town and found a good job.

Kamu kata sy macam indon. Kamu salah la.

Kat S'pore Ramli burger very popular tau. Eh sy pernah ke air hitam dan first time dengar tentang burger arnab... kesian sy pada arnab x2 tu...sob sob sob

Deanz said...

GM..
sy tau anda bukan indon, semmgnya dr awal lagi sy tahu lokasi anda dr seberang tambak johor.. 'jambatan indah' tak jadi tp jambatan blogger tetap terjalin... :D.

enjoy ur self..

Greenmonster roared said...

Deanz,

begitulah sikap semt api....
cute kecil tapi berbisa.....

persahabatan blogging ni ibarat meneguk air didalam lautan elektronik dan dilanbung ombak website.

Anonymous said...

Here are some links that I believe will be interested

Anonymous said...

Here are some links that I believe will be interested

Anonymous said...

Very best site. Keep working. Will return in the near future.
»

Anonymous said...

Interesting site. Useful information. Bookmarked.
»

Anonymous said...

Excellent, love it! Sony 50 cd changer stereo system ritalin willma's dress shop James bubba stewart t-shirt Turbo chargers for 2000 kia sephia http://www.topamaxepilepsy.info/skin-care-analysis.html Acetylcholine body build String anti depressant Costa infiniti mesa california rosa santa tooth whitening

Anonymous said...

What a great site Hot springs village golf lots for sale Lasik eye surgery bargains discounts deals savannah Discount nike running shoe cheap air flights travel tips Laser+eye+surgery+harlingen cheap xanax Place to sell or give away old computers adderall xr 4g63 mitsubishi motors for sale Domains for sale domains idealurl com Which is the best toaster oven