April 25, 2013

Apa lelaki buat di dalam bilik air...(?)


Kamar mandi atau bilik air dianggap sebagai tempat untuk membersihkan diri, tidak kiralah mandi ataupun melepaskan 'hajat'. Namun tahukah anda bahawa lelaki mahupun wanita tidak mempunyai habit yang sama ketika berada di dalam bilik air?

Kadang-kala, wanita sering merungut jika lelaki sama ada suami atau adik beradik lelaki mereka mengambil masa yang lama ketika masuk bilik air. Nak tahu kenapa? Mari kita singkap rahsia lelaki apabila mereka di bilik air.

Bilik air dianggap sebagai ruang meditasi khas untuk diri sendiri. Cukup privasi dan amat 'istimewa' buat kaum Adam di seluruh dunia. Apabila sudah menghabiskan masa dengan pasangannya, bagi mereka di bilik air sahaja merupakan masa untuk mereka bersendirian tanpa ganguan anak-anak, isteri mahupun panggilan telefon.

Ada lelaki yang tidak boleh terburu-buru sewaktu membersihkan dirinya. Harus dilakukan secara turutan. Jika mandi terburu-buru, impaknya mereka terasa seperti tidak lengkap dengan penampilan diri untuk hari itu. Mungkin menimbulkan perasaan tidak yakin untuk berhadapan dengan orang ramai. Namun, bukan semua lelaki begini, hanya sebahagian sahaja. Ada juga yang boleh mandi hanya lima minit. Ia bergantung kepada individu.

Lelaki suka membaca apabila di dalam bilik air terutama ketika 'melepaskan hajat'. Tidak kiralah berbentuk akhbar mahupun artikel mengenai isu semasa. Selepas membaca, barulah mereka membersihkan diri.

Waktu ini dianggap sebagai masa untuk berfikir ataupun mengetahui perkara yang terlepas pandang. Maka, jangan hairan jika terserempak si suami ataupun ahli keluarga lelaki menjinjit buku masuk ke dalam bilik air. Cukup berlainan daripada wanita.

Percaya atau tidak, lelaki lebih lama berada di hadapan cermin. Membelek mukanya dahulu sebelum bercukur. Merapikan janggut sahaja sudah memakan masa 10 minit. Itu belum lagi mencuci muka, memberus gigi dan juga mandi.

Jadi selepas ini jangan anda berasa hairan jika suami atau adik beradik lelaki anda lama ketika menggunakan bilik air...
berak...!!1 comment:

Masy said...

hmmmm.....