September 01, 2005

SNN VERSI SELAMBER...


'Alooo kawan, lama tara mari! Ada sihat ka?'

'Sihat la mamak. Ada sikit bizi la...'

'Ini hari mau makan apa, saya bikin special punya, regular customer punya pasal'

'Buatkan saya roti telur kuah banjir sama itu teh tarik tak mau buih punya'

'Hahahaha...wokey siap!'



'Nah En. Dean, sekarang makan, panas2 lagi sedap'

'How's your bisnes mamak?'

'Ada sikit bagus juga la, Syukur Alhamdulillah juga...'

'Ya la mesti maju juga. Dulu u buka ini kedai sama u punya anak itu Rahman, sekarang mana pergi? Sudah buka roti canai corner lain punya tempat ka? Sekarang u ada itu staff baru Minah Indon ada manis juga'

'Hahaha...itu minah Indon sini mari mau kerja saya bagi la... Itu Rahman susah mau cerita la kawan. Saya ada sedih juga.'

'Apa pasal mamak?'

'Itu Rahman sudah jadi Drug addict juga. Saya banyak kali sudah marah sama dia. Sekarang dia langsung tara balik rumah, tak tau mana sudah lari. Lagi satu saya ada dengar itu Government mau kasi free itu drug, kondom lagi free. Ada betul ka itu kawan? Saya punya hati banyak susah juga'

'Saya pun susah mau komen la mamak. Ramai orang tara suka tapi Government mau praktik juga...kita tengok saja la...Sabar la mamak, doa sama Tuhan Allah kasi itu Rahman insaf. U punya wife macam mana?

'Ini lagi satu bikin saya punya kapla pening la kawan. Hari-hari saya gaduh juga. Ini Rahman punya hal. Saya punya wife cakap saya tara pandai jaga itu anak!'

'Mamak...mamak...u tau ka? Itu Ariel Sharon pun sudah tak mau gaduh, itu Gaza punya tempat dia sudah pindah. Tak mau gaduh sama Palestine lagi tau! Tapi u dari dulu sampai sekarang gaduh juga laki bini!'

'Saya pun sudah give up la En. Dean. Rumah saya sudah beli, kereta lagi tapi hari-hari dia bising juga. Nasib baik ada ini Nona Manis indon mari. Hari-hari ada senyum juga...Hahaha ! Saya ingat mau kawin sama dia. Ada ngam ka kawan?'

'Ah! Mamak ni kesitu pulak dia. Tapi kalau ada jodoh jangan lupa kasi tau sama saya...Errrrkk ! Alhamdulillah...'

'Sudah kenyang ka? Mau tambah?'

'Tak pe la mamak. Mau tanya sikit itu bendera Malaysia banyak cantik siapa sponsor? City Hall ka?'

'Aiseyyy kawan...sandiri beli la. Saya warganegara Malaysia mesti mau taroh itu bendera Merdeka Day punya celebrate. Syyyy! kawan itu TV3 punya news ada cakap, ada itu perempuan sudah pakai seksi, kasi tutup dia punya badan dengan bendera macam itu kemban juga. Saya banayak syok tengok..hahaha...! '

'Mamak... itu perempuan miskin punya orang. Lagi baik kalau itu TV3 bikin slot Bersamamu sebab itu perempuan tara baju...entah mana punya bendera dia rembat pastu dia buat kemban. Nasib baik ada bendera tau mamak, kalau tak mesti dia bogel punya!'

'Hahahah...itu mcam ka? Banyak pandai la lu kawan, baca ada tinggi juga'



'Okey la mamak berapa semua ni?'

'RM..... saja'

'Ayooo...sudah naik harga ka? Dulu teh sama roti baru RM....'

'Itu dulu kawan, sekarang semua barang sudah naik. Itu petrol punya hal'

'Hello mamak! Itu petrol naik mana ada sangkut paut dengan lu punya roti canai? Lu bikin ini roti dengan minyak petrol ka?'

'Jangan itu macam kawan...ada sikiiiiiit untung juga'

'Pandai la ko mamak, cakap je la ko nak tambah bajet nak kawin dengan minah Indon tu...tu pasal ko naik harga..Okey la nah ambik duit ni.'

'Tq kawan. Ada senang sini mari lagi kita boleh borak-borak'

'Yer la tu kirim salam sama itu Indon...ada maniiiiiis jugaaa...Hahahaha..!!!


~Di baca dengan slang dialog mamak- baru ada thrill~


9 comments:

Masy said...

nape bile kite ckp dgn mamak,mesti nk terikut slang mamak tu,padahal klu ckp cam biasa pun bukannya mamak tu x phm... ;)

Deanz said...

Masy,
Kalau Mawi ada auranya..

Mamak juga lagi power aura dia...teh tarik satuuuuuuu....

amylia7 said...

ekekekeke... lawak la deanz ni..menyakat mamak tu. mesti tersipu2 siput babi malunya dia. ehehehe...

Noushy Syah said...

mamak mydin ek?....amboii bnyk nya deanz mkn for breakfast..habis breakfast pancake dgn muffin yg noush masakkan tu mkn juga?

ChikaDior said...

adoila dean...belit lidah nak baca.Lari tune lidah sy.Leh lak ang pi berdialog ngan mamak lagu tuh.

epi belated merdeka! ekekek..

Deanz said...

Amy,
Mamak tu pun kaki lawak sebenaqnya..tu pasal ramai customer suka kat dia..kalu dia borak sora dia menglahkan petir ! hahaha..

Noush,
Pancake tu dah di sambar dgn budak nama Masy...har har har...

Dior,
hai pekaba budak sekolah? terbelit lidah tak pe jgn terbelit tali perut dah le..hahaha..

lady said...

askum deanzz...
bestnyer roti canai tu..sambalnyer benar2 menawan hati ku..

airnyer maner deanz...pedasssss!!!

tapi kan deanz..misai mamak tu menakutkan kita laaa..hehe(nyuruk blakang deanz..alaaa..cam tiang tepon jer..nnti cukup bulan beli weight gain ekkk..) hahaaa..

Cool!!!

jed1 said...

tgk gambo tu ingatkan ko pekena roti canai 4 keping--perghh tu dah tahap kebuloq :D Mmg best pagi2 pekena roti ngan teh tarik kedai mamak..so sokonglah usaha mencipta roti canai segera yg bakal dibawa oleh angkasawan malaysia nanti :D

deanz said...

Amboi..amboi Lady macam la pernah makan roti canai dgn aku...:D

Jed, hang selalu pekena roti canai kat mana? kat Bangsar ke kat Pantai Dalam?