March 22, 2005

Sketsa Hari Lahir...28 Jan. 09.15, Isnin


Berikut adalah entri dari versi asal yg dapat diselamatkan di jurnal semutapi.easyjournal...





‘Okey, kita ramai-ramai nyanyi lagu happy birthday untuk Yana…1, 2,3 !’

‘Happy birthday to youuuuu… happy birthday to youuuuu… happy birthday to youuuuu…’

‘Yeaaaaa….!!!’

(ting..tong)

‘Hah sapa tu?’

‘Assalamualaikum semuaaa..!!! hai sayang happy birthday...’

‘Hah! Abang datang yahoooooooooooooooooo….ada bawak hadiah untuk Yana tak?’

‘Ermmmm…..’ ‘Tak de la tu….huh! nyampah! Benci adik! Tak nak geng lah kalau macam ni…’

‘Sorry la..abang lupa, esok abang belikan teddy bear besar untuk adik. O.k?’

‘Ye la tuh….Janji tau!’

‘Sumpah! Jom kita makan kek dulu..lapar nih!’

(nyam..! nyam..! nyam!…erkkk! alhamdulillah ..kenyang)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(Esok pagi)….

‘Selamat pagi mak!’

‘Ishh..amendenya pagi! Tengok kat luar tu….kan dah tengahari..’

‘Ye ke? Pukul 12.45..bukan kira pagi lagi ke? He he he…’

‘Lantak engkau la Long…’ ‘Mak lepas ni along nak kuar cari hadiah Yana…’

‘..dan hadiah awek sekali kan?’

‘Mana ada awek mak…RM pun ada ciput je ni…’

‘Ye la tu..pi minum dulu..nasik goring tu pun dah naik sejuk…’

‘Baik mak’… (……….erk..!! Alhamdulillah !)

‘O.k mak kita pergi dulu..’

‘Baik-baik bawak motor…jangan nak merempit jer..’

(Vroooom…!!! Vroooooooooooooooooooooooooooooooommm!!!) ………………………………………! …………………….

‘Mana kedai hadiah ni…?’

‘Hah! Tu pun…’

(Skreeeeeeeeeeeeeeeethhh..!!!)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(dalam Kedai)

‘Mak oiii!… banyak nya teddy bear’

‘Hai…bole saya Bantu?’

(ishh! ni aku rimas ni..belum apa2 salesgirl ni dah nyibuk!)

‘ermmm ..nak cari hadiah birthday untuk adik..’

‘Ooooo..yang belah ujung tu sesuai bang…..macam-macam bentuk ada, dalam berbagai gaya , fesyen , warna…bla..bla..bla…’

(ishh! Bagi la chan aku pilih sendiri….aku bukan buta warna , duit aku, aku punya hal lah!..)

‘Yang ni memang sesuai untuk bebudak, last stock, lepas ni dah tak order lagi…’.

(last stock ? tak Tanya pun. Nak bankrup ke kedai ni? He hehe..)

‘Eermmm..biar saya buat pilihan sendiri..o.k?’

‘Hah! I nak yang ni…..’

‘Satu je bang ?’

‘Dua, lagi satu… jap I cari lagik…’

‘Beli lebih lagi bang…bole dapat diskaun, untuk birthday tahun depan sekali….’

(Hah! Ni yang aku tak suka mula la nak merapu minah ni….buat lawak bodo lak dia..)

‘Hah lagi sekor yang tu…yang coulour hijau tu…muka pun dekat sama macam awak…’

‘Hehehe abang ni kelakar la, pandai buat joke..’

(sapa lak buat joke…aku serius ni..memang muka dia macam teddy bear….keh..keh,,keh)

‘O.k masuk kotak elok-elok …balut cantik-cantik, paham!..

‘Garang la abang ni…yang lagi satu ni untuk sapa bang?’

‘Yang ni I nak sedekah kat Acheh…cibuk jer…’

‘Ala sekor mana cukup bang…ni mesti nak bagi awek ni….’

‘Eh yang awak ni Tanya macam-macam, apa kes? Kang aku tak jadi beli padan muka kau…hah! Bape RM?’

‘Abang punya pasal kita bagi murah..RM….jer….’

(Minah ni..nak berkenalan cakap jer la….)

‘O.k thanks…bye…’

(Vrooom!…….Vrooooooooooooooooooooooooooommmm!!!!)






(Dalam perjalanan balik)

‘Mana public phone ni?……haaaa…tu pun…’

tut…tuuut….tut…….tuuut...

‘Hello… bole cakap ngan Lina?’

‘Lina…ermmm Lina mana?’

‘Takkan Lina Hangat kooot…..’

‘Abis tu lina mana?’

‘Haslina, Haslina alias POYO! Ada tak?’

‘Dia tak de!’

‘Baru sat-sat ni saya dengar suara dia…’

‘Itu suara dia! Ni suara saya..faham? O.k, ini ada mesej untuk awak..dengar!’

(ishhh! Minah mana lah yang getik sangat ni?)

‘Haslina @ POYO dah tak nak kawan ngan awak lagi! Sebab awak takde kereta Wira Limited Edition macam balak baru dia…ada paham? Hubungan awak dengan dia putus sebaik sahaja saya abih bercakap…keputusan adalah muktamad! Disahkan oleh para juri dan hakim!…..’

(betulkah apa yang aku dengar? Ataupun ini hanya gurauan semata tapi memang sedari dulu telah ku duga)

‘Ello minah jap..jap..awak tolong cakap dengan dia. Takat Wira Limited Edition tuh! Aku tak heran! Dia tak tau aku ni versi jejaka Malaya Special Edition tau! Kat Malaysia ni ada sorang je orang macam aku! Kalau dia tak nak aku pun tak hingin!!!’

Tuuuuuuut…….!!!!

‘Huh puas ati aku! Baik aku balik bagi teddy bear ni satu kat birthday girl, satu lagi kat mak aku, dah sure mak aku ketuk pala aku he he hehe……’

(Vrooomm!!!………………..Vroooooooooooooooommmmmmmm!!!! Vroooooooooooooooooooooooooooooooooommmmm!!)

Skreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeth !!! GEDEGANG !!!

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaarghhh !!! . . .

...Wing Wong Wing Wong! Wing …wong ! …


Al fatihah…..




anekdot,
berhati-hati di jalan raya...





4 comments:

ct said...

Best punye sketsa. Realiti or imaginasi?? Hemmm...ape pun...good luck in everything...

Deanz said...

birtday real, citer tu reka-reka jer..idea spontan...

www.AlidSorento.com said...

Hang ni memang pandai menulis la dean, kalau buat novel pun cantik jugak ni, boleh kalah JIBAM.

Deanz said...

aku mmg penulis upahan LID..hehehe...weeeeiii mana shoutbox aku LID? waaaaaa...!!!